Serba Serbi Beasiswa di Luar Negeri by Kemenlu

A. Jenis-jenis Beasiswa
Beasiswa ke luar negeri ada banyak macamnya, di antaranya adalah :
  1. Beasiswa penuh, merupakan beasiswa yang keseluruhannya ditanggung oleh pihak penyelenggara, dari mulai biaya sekolah, biaya belajar, biaya hidup bulanan, dan ongkos pesawat pulang-pergi (PP). Contohnya seperti Ausaid, Stuned, Fulbright, Chevening dan Monbukagakusho.
  2. Beasiswa Teaching Assistanship (TA), merupakan beasiswa yang berbentuk upah karena bertugas untuk membantu dosen atau menjadi asisten untuk mengajar. Biasanya diberikan kepada mahasiswa S3 atau S2 dimana bertugas mengecek tugas-tugas atau mengajar mata kuliah untuk angkatan di bawahnya. Jumlah upahnya bervariasi, tapi pada umumnya cukup untuk membiayai hidup per bulan, seperti untuk tempat tinggal, makan, dan transportasi. Beasiswa ini biasanya diberikan oleh universitas-universitas di Amerika Serikat dan Kanada.
  3. Beasiswa Research Assistanceship (RA), hampir sama dengan TA. Tapi kalau RA lebih terlibat dalam proyek-proyek yang dibuat oleh dosen.
  4. Beasiswa dalam bentuk proyek PhD, merupakan beasiswa berupa gaji bulanan yang ditawarkan oleh beberapa universitas di Eropa Barat, seperti  Belanda, Jerman, Swiss, Italia, Perancis, dan Spanyol dimana seorang profesor atau kelompok penelitian memenangkan sebuah proyek penelitian selevel PhD.
B. Syarat-syarat Melamar Beasiswa ke Luar Negeri
Ada beberapa hal utama yang perlu diperhatikan apabila ingin melamar sebuah program beasiswa ke luar negeri, yaitu :
  1. Memiliki nilai TOEFL minimal 550.
  2. Memiliki nilai IP atau IPK minimal 3.
  3. Memiliki banyak pengalaman berorganisasi.
  4. Siapkan statement of purpose (SoP) yang spesifik, artinya buatlah SoP yang berbeda atau khusus untuk setiap program beasiswa yang dilamar.
  5. Pelajari sebanyak mungkin mengenai universitas dituju, mulai dari jurusan yang dipilih, para dosen, bahkan para alumni universitas tersebut.
  6. Buatlah format CV yang sistematis dan ringkas dimana memuat points of importance (hanya yang penting-penting saja).

 

C. Langkah-langkah untuk Memenangkan Beasiswa

  1. Teliti dalam melihat iklan-iklan mengenai beasiswa karena siapa tahu ada program beasiswa yang sesuai dengan keinginan Anda.
  2. Ambil formulir beasiswa yang Anda inginkan dan bacalah dengan seksama. Pastikan program beasiswa tersebut cocok dengan syarat-syarat yang Anda miliki, seperti usia, latar belakang, dsb.
  3. Pastikan Anda mengetahui dengan jelas kemana Anda akan kuliah dan jurusan apa yang ditawarkan oleh program beasiswa tersebut.
  4. Kumpulkan persyaratan yang diminta oleh program beasiswa tersebut, seperti nilai TOEFL.
  5. Pastikan aplikasi yang Anda buat dapat ‘menjual diri’ Anda dimana penyelenggara program beasiswa tersebut dapat memahami betul bahwa Anda benar-benar membutuhkan beasiswa tersebut.
  6. Perhatikan waktu jatuh tempo program beasiswa tersebut.

 

(Diolah dari berbagai sumber)

Master & PhD Scholarships, Honjo International Scholarship Foundation, Japan

Requirements for foreign students applying for scholarships in 2012

Eligibility

This scholarship is open to foreign students who will attend a graduate school at a Japanese university after April 1, 2012.

Number of Scholarships Available

15 to 20 students

Requirements

To be considered for the scholarship, the student must satisfy ALL of the requirement criteria below:

  1. The student is registered to attend a graduate school in Japan and does not possess Japanese citizenship. His or her academic achievement as well as moral character is exemplary. He or she must be considered to be in need of financial aid due to extenuating financial circumstances.
  2. The student must be registered to attend or have been accepted to attend a graduate school after April 1, 2012. He or she must be able to provide any of the following documentation: a certificate of enrollment, letter of admission or a letter attesting to the fact that the student has been accepted.
  3. To be eligible, students enrolled in a PhD Program must have been born after March 31, 1976. Those enrolled in a Master’s Program must have been born after March 31, 1981.
  4. The student must be able to assure the committee that he or she will be able to secure employment in his or her home country after graduating from a graduate school.
  5. The student must have a deep understanding of international friendship and goodwill, and be committed to make his or her contribution.
  6. The student must be able to carry an everyday conversation in Japanese. Interviews will be conducted in Japanese.

Other Rules

  1. The student is not permitted to receive any other scholarship in conjunction with the scholarship offered by the Honjo International Scholarship Foundation.
  2. The student cannot gain employment other than part-time work related to his or her studies such as teaching assistant, research assistant, translator or interpreter while receiving this scholarship

Amount and Duration of Scholarships

1. Scholarships

  1. ¥200,000 per month for1 or 2 years
  2. ¥180,000 per month for 3 years
  3. ¥150,000 per month for 4 or 5 years
  • The period is set in accordance with the shortest period of time required to complete the intended degree. The student, once awarded the scholarship will be able to choose either option 1 or 2.
  • An extension will not be given on the pre-determined scholarship period nor would the student be allowed to change his or her courses after the scholarship period has commenced.

2. Others

Travel expenses for conferences, other expenses will be covered regarding to the scholarship rules

Selection Process

  1. Applications are accepted between October 1, 2011 and November 30, 2011.
  2. First selection: The first selection will be conducted with documents submitted by applicants. The results of the first selection will be announced by January 1, 2012.
  3. Second selection: Interviews will be conducted between February 1 and 15, 2012, in Tokyo. Its detailed schedule will be communicated at a later date directly to those who passed the first step of the selection process.
  4. Scholarship awarded: Mid-March, 2012.

How to Apply

  1. Please visit the website below and write a form, and get your application number. http://www.hisf.or.jp/english/index.html
  2. Write down the application number you got on the application form and send by post mail the documents listed below to the Administration Office.
    • a) Scholarship application form (provided by the Foundation). Please make sure to write your application numbers and attach your photo to the form as instructed.
    • b) Your resume (provided by the Foundation)
    • c) Personal information form (provided by the Foundation)
    • d) Academic transcript: Please provide the transcript i) from the university where you graduated AND ii) any other courses that you are currently taking or have taken in the past. If you transferred into the university, the transcript from the previous school is needed. Photocopies are acceptable.
    • e) Research plan: In Japanese, describe focusing around following four points; i) an outline of your research; ii) projected schedule between now and graduation; iii) plans and goals for the future; iv) research you have conducted in the past (if any). There is no limit on the number of pages or style. Typed or hand-written.
    • f) One letter of recommendation from a professor. (This confidential letter should mention the applicant’s academic achievements, character/personality, and his or her potential for the future.) There is no limit on the number of pages or style.
    • g) A certificate of enrollment or a letter of admission. (Photocopies are acceptable.)
  1. Your application package will be not returned to you.
  2. Your personal information provided by you for the purpose of applying for our scholarship will be not used for any other purposes than for the scholarship selection process except for the following cases.
    • a) During the scholarship selection process, individuals on the selection committee may obtain/view your application package.
    • b) In order to avoid awarding multiple scholarships to an individual, we provide a list of the names of the students who were awarded the scholarship to the universities and other foundations also offering scholarships.
  1. Please make sure you enclose all the necessary documents listed above as your application package will not be eligible if it was found to be incomplete.
  2. We will announce the results of the first selection on January 31 by posting on our web site the application numbers of the students who will continue to the next step of the selection process.

Application Deadline: Postmarked on/by November 30, 2011.

Receiving the Scholarship

  1. The payment of the scholarship money will be issued starting from April, 2012.
  2. The scholarship winners are under no obligation to repay the amount they receive from the Foundation.
  3. Scholarship payment will be stopped if circumstances listed below arise.
    • a) Due to sickness or other reasons, the student is no longer able to continue his or her studies and/or research.
    • b) When the supervising professor of the student deemed him or her unsuitable for his or her studies and/or research.
    • c) When the student suffered from low academic achievement or displayed dishonorable behavior.
    • d) When the student behaved in a way that endangers the reputation of the Foundation and the other scholarship winners.
  1. In case the serious fraud or malicious acts are found in the application process or during the study or the research, Honjo International Scholarship Foundation may request the scholarship student to return the scholarship that has already paid.

Others

  1. You need to come for an individual interview every month; we would like you to participate to events that we will hold.
  2. After you graduated, please come to our alumni events.
  3. We have the Research Fellowship program for alumni scholars.

Please send your application package to:

Honjo International Scholarship Foundation

1-14-9, Tomigaya, Shibuya-ku, Tokyo 151-0063

Tel: +81-3-3468-2214

Fax: +81-3-3468-2264

Website http://www.hisf.or.jp

Send inquiries to info@hisf.or.jp

 

Pasted from <http://www.scholarshipsgrantsloan.com/master-phd-scholarships-honjo-international-scholarship-foundation-japan/>

Master’s Degree Program in International Development

The Korea International Cooperation Agency was founded as a government agency on April 1, 1991, to maximize the effectiveness of Korea’s grant aid programs for developing countries by implementing the government’s grant aid and technical cooperation programs.

In the past, development cooperation efforts were focused on meeting the Basic Human Needs (BHNs) of developing countries and on fostering their Human Resources Development (HRD).

However, the focus has now shifted to promoting sustainable development, strengthening partnerships with developing partners, and enhancing the local ownership of beneficiaries.

Additionally, global concerns such as the environment, poverty reduction, gender mainstreaming, and population have gained significant importance among donor countries.

Due to the continuously changing trends in development assistance efforts and practices, KOICA is striving to adapt to these changes by using its limited financial resources effectively on areas where Korea has a comparative advantage.

In particular, since Korea has the unique experience of developing from one of the poorest countries in the world to one of the most economically advanced, this knowhow is an invaluable asset that helps KOICA to efficiently support the sustainable socio-economic development of its partner countries.

Program Title: Master’s Degree Program in International Development

Duration: February 16, 2012 ~ February 28, 2013 (13 months)

Objectives

  • To develop human resources that will contribute to the socio-economic advancement of developing countries
  • To train experts (in the fields of International Development and Trade) needed by the developing countries

Training Institute: Graduate School of International Studies, Korea University (http://gsis.korea.ac.kr)

Number of Participants: 20 persons

Language: English

Accommodations: International Cooperation Center (ICC) and at the Dormitory of Korea University (CJ I House)

APPLICATION ELIGIBILITY

Government officials or researchers working in his/her home country with a Bachelor’s Degree or higher, and who should:

  • Be under the age of 40
  • Be nominated by her Government
  • Have sufficient command of spoken and written English;
  • Be in good health, both physically and mentally, to undergo the course;
  • Not have had experience in any of KOICA’s training courses within the past three years in the same field.

APPLICATION PROCEDURE

a. Admission Decision Procedure

  • Round 1: Evaluation of Application Package
  • Round 2: Interview by phone

*Note: An interview will be conducted only for those applicants who have passed Round1. The phone interview will be conducted strictly in English and the applicants’ educational objectives and development potential will primarily be evaluated.

b. Application & Registration Timetable

  • Application Submission Due: ~ December 6, 2011
  • Application Document Review by KUGSIS committee: December 7, 2011 ~ December 13, 2011
  • Telephone interview by KUGSIS committee: December 14, 2011 ~ December 15, 2011
  • Final Admission Decision by KOICA Committee: December 16, 2011 ~ December 23, 2011
  • Admission Announcement: December 27, 2011
  • Release of Letter of Admission & Visa Document: ~ January 9, 2012
  • Arrival in Korea: February 16, 2012
  • Preliminary Session: 4th week of February, 2012

c. Checklist of Documents to Be Submitted

  1. A completed application form (KUGSIS Application Form & KOICA Application Form)
  2. A Statement of Purpose: SOP is the essential part for our evaluation to see whether you are qualified for this program or not. It should be 3 pages in length, the font should be 10” and in Times New Roman, 1.5 spaced, describing the following factors:
    • Your objective in applying for this program
    • Study plan during your study at KUGSIS
    • How your education and work experience qualify you for admission into this program
    • Contribution you hope to make in the field of International Development & Cooperation; and How KUGSIS KOICA program will support your goals
    • Future Career path after participating in this program
  1. Two photos, 3 X 4 cm sized
  2. Certificate of Degree (or Certificated Expected Graduation form) of all colleges and graduate schools (should be written in English)
  3. Official transcripts of all colleges and graduate schools (should be SEALED by the issuing institution and written in English)
  4. A copy of passport
  5. Two letters of recommendation (Download Available), from professors familiar with the applicant’s academic work, or from professional supervisors.
  6. TOEFL, TOEIC, IELTS score report. Native speakers of English or those who graduated from the university which all courses are conducted in English are exempt from this requirement.
  7. Certificate of Employment (if applicable)

For more information, please visit official website: uvg.edu.gt

 

Pasted from <http://www.scholarshipsgrantsloan.com/master-scholarships-graduate-school-of-international-studies-korea-university/>

 

Tips Berburu 8 Beasiswa Luar Negeri (by Bg Fuadi ‘Negeri 5 Menara)

Saturday, 07 August 2010 17:29 | Author: Administrator |

Sejak A. Fuadi, penulis Negeri 5 Menara tampil di KickAndy, Metro TV bulan Mei 2010 dan Tatap Muka TVOne bulan Agustus, banyak pertanyaan tentang tips bagaimana dia mendapatkan 8 beasiswa dari luar negeri. Beasiswa yang diterimanya mulai dari program fellowship 1 semester di National University of Singapore, exchange program ke Quebec, Kanada,  sampai program masters di George Washington University, USA dan University of London, UK.  Fuadi sempat membagi tips ini di akun twitternya @fuadi1. Berikut kompilasi tweet itu:

1. Harus ada niat dan keinginan yang besar dan sangat kuat untuk dapat beasiswa. Karena untuk dapat satu adalah perjuangan yang penuh kompetisi.
2. Tapi ketahuilah banyak beasiswa tersedia di mana-mana dalam berbagai bentuk, durasi dan penerima. Kadang beasiswa ini kurang publikasi.
3. Karena kurang publikasi, tugas kita untuk heboh mencari. Dulu saya suka keluyuran ke banyak pameran pendidikan, kantor-kantor untuk nanya-nanya.
4. Jadi step penting adalah niat kuat sehingga siap heboh mencari info ke mana-mana. Beasiswa itu banyak kok.
5. Sekarang heboh cari info itu gampang. Search di google. Gabung dengan milis Beasiswa atau Facebook beasiswa. Dulu saya ga ada internet. KLIK “READ MORE” untuk tips no 11 sampai 56.

6. Sampe di sini saya mau bilang, beasiswa tidak datang sendiri, tapi harus dicari dengan segenap usaha. Harus Man Jadda Wajada.
7. Beasiswa yang saya bahas adalah yang ada hubungannya dengan luar negeri. Karena saya gak pernah dapat dari dalam negeri.
8. Menurut saya dapat beasiswa itu lebih karena faktor sungguh-sungguh. Bukan karena pinter. Bannyak yang pinter ga dapat.
9. Biasanya kalau sudah sungguh-sungguh cari info, dalam 6-8 bulan kita sudah dapat calon-calon beasiswa yang bisa kita lamar.
10. Sumber beasiswa yang bonafid itu antara lain Fulbright ke US, Chevening ke UK, Manbusho ke Jepang dan ADS ke Australia. Selain itu banyak yang lain.
11. Setiap beasiswa punya syarat beda-beda. Tapi stepnya hampir sama: kirim aplikasi, seleksi tulis, dan wawancara. Kalau lolos, terbang deh:)
12. Ok, anggap sekarang sudah dapat info lengkap. Langkah pertama adalah mengisi aplikasi dan melengkapi surat-surat yang dibutuhkan.
13. Ingat 1 beasiswa itu diperebutkan banyak orang. Seperti Fulbright, 1 kursi diperebutkan sampe ribuan orang.
14. Seleksi awal via aplikasi. Karena kompetisi ketat, tulis aplikasi dengan sebaik mungkin. Ribuan aplikasi dan hanya yang istimewa yang get noticed.
15. Saya perlu sampe berminggu-minggu hanya untuk ngisi 2 halaman aplikasi. Pastikan samauanya error free dan kuat. Ini satu-satunya kesempatan kita to impress.
16. Syarat umur, IPK, nilai Toefl dll beda-beda setiap beasiswa, jadi silakan cek ke pemberi beasiswa masing-masing.
17. Kalau aplikasi beasiswa sudah dikirim, sila mulai cari sekolah & surat-suratan sama universitas. Jadi ada 2 aplikasi: beasiswa dan aplikasi ke sekolah.
18. Kalau aplikasi layak, akan dipanggil untuk tes tulis n wawancara. Kalo Chevening ada tes tulis dan bahas, kalo Fulbright langsung ke wawancara.
19. Tes tulis Chevening sistem gugur. Yang gak lulus tes 1 gak bisa ikut tes ke 2. Yang lulus akan dipanggil untuk wawancara.
20. Sebelum wawancara, berlatih jawab pertanyaan-pertanyaan, baca dan denger segala sesuatu dalam b. inggris beberapa hari sebelum wawancara akan bantu. Tidur cukup dan relax.
21. Begitu dipanggil masuk ruang wawancara, relax. Anggap pewawancara itu teman yang mau denger cerita kita. Be honest. Show your passion.
22. Jadi ada 2 kesempatan jual diri. Dalam aplikasi dan di saat wawancara. Di 2 kesempatan itu; jujur, semangat, pede, dan ceritakan semua kelebihan kita.
23. Tiap beasiswa beda, tapi umumnya mencover tuition, biaya hidup, tiket PP, biaya tes Toefl dan kursus bahasa. Suami/istri tidak selalu di-cover.
24. Ada besiswa yang baik yang sampai men-cover beli laptop, biaya riset tesis, suami/istri. Sila cek setiap dengan pemberi beasiswa untuk detil.
25. Ok, udah dapat beasiswa lalu gimana? Harus ada sekolah yang sudah nerima kita, baru bisa berangkat. Kalo belum ada, ya terpaksa nunggu dulu.
26. Udah dapat beasiswa dan dapat sekolah, tapi beasiswa tidak cukup bayar SPP gimana? Harus cari beasiswa tambahan atau uang sendiri.
27. Kalau sudah dapat beasiswa dari yang bonafid, mencari tambahan lebih mudah. bisa ke korporat, yayasan, dan bahkan ke kampus yang akan terima kita.
28. Kampus US & UK punya bwragam beasiswa tambahan. Ada yang khusus untuk perempuan, untuk orang asia, untuk orang cacat, untuk negara ketiga dll.
29. Cari satu beasiswa utama dulu, kalo gak cukup, banyak kesempatan dapat beasiswa tambahan. Cek Ford Foundation salah satu yang bisa kasih.
30. Umumnya kesempatan beasiswa itu buat yang sudah punya pengalaman kerja. PNS, perempuan, wartawan, NGO, dari Indonesia Timur peluang bisa lebih besar.
31. Beasiswa yang saya bicarakan beragam: ada yang pendek 3-9 bulan, biasanya fellowship/exchange program, ada yang untuk S1, ada S2, dan ada S3.
32. Bagusnya beasiswa besar, ada kontrak bhw penerima balik lg ke Indonesia beberapa tahun, biar gak brain drain.
33. Ada beasiswa dari korporat yang malah mewajibkan penerimanya kerja di perusahaannya, seperti di Singapore. Di US setamat kuliah boleh kerja 18 bulan.
34. Nah bagi yang belum tamat kuliah gimana? Ada kok kesempatan dapat beasiswa singkat. Saya dapat 2 beasiswa singkat sebelum lulus S1.
35. Semester 6 saya dapat exchange program ke kanada & semester 9 saya dapat fellowship ke NUS Singapore. Durasinya 6-9 bulan. Jadi jangan nunggu lulus!
36. Buat karyawan banyk shortcourse untuk profesional. Saya pernah dapat fellowship di Uni Maryland. Sekelas sama pemenang pulitzer. Jadi kapan saja bisa.
37. Jadi definis beasiswa yang saya bahas adalah segala kegiatan belajar kita di luar negeri yang dibayarin orang lain. Gratis. Tidak harus untuk dapat gelar.
38. Ada beasiswa yang hanya buat orang yang belum pernah sekolah di LN. Tapi ada juga yang MALAH percaya dan ngasih ke orang yang pernah dapat beasiswa juga.
39. Untuk info terbaru berbagai beasiswa harus rajin nyari-nyari, tapi bisa juga join di FB, ada akun beasiswa, juga di grup “beasiswa” di yahoogroups.
40. Bagi yang masih kuliah, usahakan IPKnya lumayan bagus, karena ada beasiswa S2 dan S3 yang mematok IPK minimal. sekitar 3.00 cukup aman.
41. Jadi dapat beasiswa itu kombinasi niat kuat+usaha di atas rata-rata untuk nyari+riset dan persiapan+honest+passionate+jangan lupa DOA dan IKHLAS.
42. Buat aktifis kampus, Dikti punya program exchange ke Cina, Aussi dan Belanda. Sila kontak rektorat ato Dikti.
43. Buat karyawan perusahaan besar, lihat website company, kadang-kadang ada program fellowship untuk pindah ke kantor di LN beberapa bulan.
44. Saya pernah jadi pewawancara. Kami suka yang jujur, artikulatif dan punya tekad besar. Tidak suka sama yang sombong, malas-malasan, dan lebai.
45. Supaya ga grogi waktu wawancara, Jangan terburu-buru, pikir dulu baru jawab. Sebaiknya ada eye contact dengan pewawancara. Show ur spirit!
46. Sebagai pewawancara yang kami cari adalah orang yang bertekad besar untuk menggunakan beasiswa sebaik-baiknya dan apa dia punya mampu untuk itu.
47. Sebagai pewawancara yang kami cari adalah apa orang ini bisa membawa manfaat buat hubungan kedua negara dalam arti luas.
48. Sebagai pewawancara yang kami suka orang yang telah riset dan do their homework tentang beasiswa, bidang studi dan negara yang dituju.
49. Saya suka bawa kliping tulisan atau karya lain saya ke ruang wawancara. Perlihatkan ke pewawancara. Seeing is believing.
50. Waktu wawancara terbatas, ceritakan semua strenght kita, pilih kata-kata lugas dan to the point. Tapi jangan menyombong. Rehearse di rumah.
51. Ketika pewawancara rapat, every little effort peserta dipertimbangkan. Jadi usahalah di atas rata2, Go the extra miles, jangan lupa DOA.
52. Skill Inggris diukur dengan Toefl atau Ielts. Skornya tergantung pemberi beasiswa, universitas dan studi. Toefl berkisar 550 sd 600.
53. Enaknya dapat Chevening, ADS dan beberapa yang lain, penerima dapat free kursus Inggris sebelm kuliah. Kualitasnya bagus dan jadi banyak teman.
54. Penerma beasiswa bonafid dihargai di kampus dan tempat kerja. Universitas dapat kredit kalau nerima Fulbright atau Chevening recipients.
55. Gagal 1-2 kali jangan berhenti. Anggap aja latihan. Persaingan ketat. Coba lagi. Worth it kok ngulang berkali-kali. Man sabara zafira.
56. Seperti hal lain saya percaya dapat beasiswa adalah kombinasi niat kuat+usaha di atas rata2+doa+ikhlas. Everything is possible.

Posted by; http://negeri5menara.com/index.php/the-news/104-tips-berburu-beasiswa-luar-negeri